10x varken waar je het niet zou verwachten

6 uitspraken over eten: waar of niet waar?
30 oktober 2015
10 geboden van Eco-Halal
11 december 2016

10x varken waar je het niet zou verwachten

Wie varkensvlees en andere varkensproducten wil vermijden, moet ook buiten de vleesafdeling goed opletten. Er zijn namelijk tal van producten waarbij je geen dierlijke ingrediënten zou verwachten, maar waar toch echt varken in verwerkt is.

Wij hebben 10 producten voor je op een rijtje gezet waarbij je de ingrediëntenlijst beter even kan controleren.

  1. Tandpasta

Om tandpasta de juiste structuur te geven, wordt er glycerine aan toegevoegd. Deze glycerine kan van plantaardige oorsprong zijn, maar kan ook gemaakt worden van varken. Helaas staat op de verpakking vaak niet aangegeven of de glycerine van plantaardige of dierlijke oorsprong is.

Meer weten over glycerine? Lees onze blog.

  1. Brood

Ook brood kan varken bevatten. Er worden namelijk proteïnes gebruikt om het brood zachter te maken. Deze worden gewonnen uit eendenveren of varkenshaar. Dit staat op de ingrediëntenlijst vermeld als L-cysteïne. Ook hierbij kan je als consument de herkomst niet op het etiket terugvinden.

  1. IJs

Bij het maken van ijs wordt soms gelatine gebruikt als stabilisator. Het helpt om de vorming van ijskristallen tegen te gaan en het vertraagt het smelten. Alhoewel het meeste ijs vrij is van gelatine, is het verstandig om de ingrediëntenlijst even te controleren.

  1. Medicijnen

Ook bij de productie van medicijnen, vitaminesupplementen en voedingssupplementen wordt vaak gelatine gebruikt. Het wordt vooral gebruikt voor de capsule die eromheen zit. In het geval van medicatie is dit helaas niet altijd te vermijden. Bij vitaminesupplementen en voedingssupplementen raden we je echter aan om te kiezen voor alternatieven zonder varkensgelatine. Er zijn bijvoorbeeld ook supplementen verkrijgbaar die volledige plantaardig zijn of waarbij de capsule gemaakt wordt van visgelatine.

becel

  1. Magere boter

Aan light boter wordt vaak gelatine toegevoegd om de boter de gewenste structuur te geven. Een voorbeeld hiervan is Becel Light. Becel zegt bij navraag over dit product: “Dit product bevat gelatine. Dit hebben wij ook vermeld op verpakking bij de ingrediënten. Gelatine is gemaakt van een varkensproduct van gezonde dieren (varkenshuid en -beenderen).”

  1. Wasverzachter

Je zou het bijna niet geloven, maar ook wasverzachter is niet altijd vrij van varkensproducten. Er worden namelijk regelmatig vetten aan dit product toegevoegd die van dierlijke oorsprong zijn. De ingrediëntenlijst biedt helaas geen duidelijkheid over de herkomst van de vetten.

  1. Snoep

Dit zal voor de meesten niet zo’n verassing meer zijn: veel snoepjes bevatten gelatine die van varkens afkomstig kan zijn. Ook bij koekjes en gebak is het verstandig om de ingrediënten op de verpakking even door te nemen.

  1. Verzorgingsproducten

Varkensproducten zijn ook populair als ingrediënt voor verzorgingsproducten. Onder andere zeep, shampoo, conditioner, crèmes en gezichtsmaskers kunnen varken bevatten in de vorm van vetzuren of collageen.

  1. Eiwitrepen

Eiwitrepen zijn populair onder sporters. Deze repen bevatten echter vaak collageen en/of gelatine, omdat dit goedkope bronnen van proteïne zijn. Deze collageen en gelatine kunnen gemaakt zijn van varken.

  1. Roomkaas

Om roomkaas de juiste structuur te geven, wordt er soms gelatine aan toegevoegd. Dit is bijvoorbeeld bij Mon Chou Roomkaas zacht & luchtig het geval. De producent FrieslandCampina geeft bij navraag aan dat het om varkensgelatine gaat.

Monchou

//]]>